Informeel leiderschap

Organisaties en worden steeds flexibeler en managementlagen verdwijnen. Hierdoor ontstaat ruimte voor professionals die naar eigen inzicht hun functie kunnen uitoefenen. Deze verandering van organisatie vereist ook een nieuwe manier van leidinggeven: het informeel leiderschap wordt steeds belangrijker. Wat is nou kenmerkend aan een informeel leider?

Een informeel leider hoeft geen hiërarchisch leider te zijn. Maar het is wel degene die veel invloed heeft op groepsprocessen, vergadering, sfeer, discussies enzovoorts.  De volgende kenmerken horen bij een informeel leider:

 1. Een informeel leider neemt verantwoordelijkheid maar stelt daarbij wel de kaders vast: “ik ga dit regelen maar dan heb ik wel de input van … nodig”
 2. Een informeel leider is sterk in communicatie: “ik ga…”, “we doen…” in plaats van “we kunnen”.
 3. Een informeel leider is aangesloten en bereidt zich goed voor, weet zich zo in een gesprek of vergadering volledig te focussen op het onderwerp en heeft een aanzienlijke en actieve bijdrage. Informeel leiders zijn allergisch voor het uitkauwen van onderwerpen in de groep en zullen al snel aangeven dat een onderwerp terug naar de betreffende professional moet.
 4. Een informeel leider kan zichzelf en zijn omgeving motiveren. Het zijn mensen met een positieve uitstraling die andere mensen kunnen meenemen in hun ideeën en zichzelf en anderen kunnen oppeppen.
 5. Informele leiders hebben zelfvertrouwen en stralen dat ook uit. Ze zijn zich bewust van hun lichaamstaal en maken daar gebruik van. Hierdoor worden zij eerder serieus genomen en wordt er naar hen geluisterd.
 6. Informele leiders zijn niet bang voor kritiek, ze analyseren de situatie om op het juiste moment tot actie over te gaan. Als bepaalde beslissingen een andere kant op gaan dan zij wensen, zullen ze hun twijfels hardop uitspreken om zo hun punt te maken. Een informeel leider kan daarom wel eens als dominant worden gezien.

Hoe word je informeel leider?

 • Je moet een intrinsieke motivatie hebben om met het team de klus te klaren
 • Ken je team, weet wat hen beweegt en motiveert
 • Start met geven en vertrouw er op dat je iets terug krijgt
 • Blijf positief en blijf niet blijven hangen in dingen die zijn gebeurd.
 • Zelfreflectie: neem af en toe afstand van de situatie en kijk kritisch naar je zelf
 • Wees open en eerlijk, naar jezelf en naar je team
 • Erken je teamleden door regelmatig informeel contact, aandacht is heel belangrijk

Dit onderwerp wordt verder uitgebreid besproken in de module “Leiderschap”. Egolutie biedt verschillende modules aan voor leidinggevenden om hen te sterken in hun rol als leider. Onderwerpen die hierbij ter spraken komen zijn leiderschap, communicatie, goed personeelsbeleid, personeelsdossier, gesprekscyclus. Voor meer informatie neem contact op met godelief@egolutie.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.