Hoe ziet een outplacement traject er uit?

Een outplacementtraject bestaat uit een aantal fasen die je afhankelijk van je situatie meer of minder uitgebreid doorloopt:

Verwerking.
Wie voor outplacement in aanmerking komt heeft vaak onprettige werkervaringen achter de rug. Een arbeidsconflict, een reorganisatie, ontslag wegens overtolligheid etcetera. Het vergt vaak tijd om daar overheen te komen. Je woede, vertwijfeling en verdriet over het verlies van je baan of het onrecht dat je in jouw ogen is aangedaan moet je kwijt zijn voordat je verder kunt. In een outplacementtraject is daar (meer dan bij een 'gewoon' loopbaanadviestraject) ruimte voor.

Zelfonderzoek.
Wil je effectief kunnen solliciteren, dan je moet goed weten wat je wilt. Zelfonderzoek maakt dus een belangrijk deel uit van een outplacementtraject. Er komen vragen aan de orde als: wat ben ik, wat kan ik, wat wil ik? Wat zijn mijn sterke en zwakke punten? Een beroepskeuzetest kan deel uitmaken van dit zelfonderzoek. Ook breng je met dit zelfonderzoek in kaart op welke gebieden je eventueel scholing nodig hebt. Soms zet ik ook een DISC analyse in om je bewustzijn te vergoten van je eigen gedragsstijlen en die van een ander.

Sollicitatietraining.
Veel mensen die in een outplacementtraject terechtkomen hebben al jaren niet meer gesolliciteerd. Het is dan ook belangrijk aandacht te besteden aan hoe dat ook al weer ging, solliciteren. We gaan in een outplacementtraject je cv kritisch bekijken en aanpassen aan (nieuwe) wensen van mogelijke werkgevers. Ook het schrijven van sollicitatiebrieven en het oefenen van sollicitatiegesprekken komt in een outplacementtraject vaak aan bod. En hoe kun je jezelf het beste presenteren, fysiek of online?

Banen zoeken.
Als je de voorgaande stappen eenmaal doorlopen hebt, dat zal je met het echte werk moeten beginnen: het daadwerkelijk zoeken van een baan. Tijdens het zoeken gaat de begeleiding gewoon door en wordt elke sollicitatie zorgvuldig besproken en voorbereid. En als het niet meteen lukt, kijken we wat er beter of anders had gekund en gaan we weer enthousiast naar de volgende.