Gefeliciteerd met je nieuwe baan!

Een nieuwe baan, een nieuwe start, het is voor iedereen spannend. Je weet wat je hebt maar je weet niet wat je krijgt. Hoe reageren je collega’s op jou? Hoe zal je baas in de praktijk zijn? Kun je wel voldoen aan de verwachtingen die men van jou heeft? En kan ik de nieuwe baan wel in de gestelde tijd doen, moet ik niet teveel thuis gaan werken? Allemaal twijfels, vraagtekens en angsten die je bij voorbaat al hebt terwijl je bent nog niet eens bent begonnen met je nieuwe baan.

Voornamelijk is dit natuurlijk toe te schrijven aan onzekerheid. En onzekerheid op zich is niks mis mee, maar de manier hoe je er mee om gaat is heel belangrijk en dat heb je grotendeels zelf in de hand.

Je kunt een nieuwe situatie als een uitdaging zien, je hebt er zin in, kijkt uit naar de nieuwe ervaringen en krijgt positieve energie. Je laat de dag over je heen komen, staat open voor nieuwe kennismakingen, gewoontes en werkzaamheden. Je bent leergiering, nieuwsgierig en positief.

Maar je kunt ook heel veel beren op weg naar je nieuwe baan zien. Dan kom je al gestrest aan en moet dán nog eens beginnen. Deze stress neem je de hele dag met je mee, de spanning straal je uit naar je nieuwe collega’s, de hele dag loop je op je tenen en uiteindelijk ga je moe naar huis. Hoe ga je dit volhouden?

Natuurlijk is dit heel zwart/wit beschreven en is het niet zo simpel. Maar de kern die ik wil aangeven is dat je zélf veel invloed hebt op jouw welbevinden in je werk. En als je dat goed kunt hanteren dan verminder je de kans op stress en een mogelijke burn-out. En blijf je met plezier naar je werk gaan en een positieve bijdrage leveren.

Voor meer informatie hoe je zélf aan de slag kunt, bel of mail.