What’s in a name?

Beoordelingsgesprek, voortgangsgesprek, evaluatiegesprek, ontwikkelgesprek, functioneringsgesprek. Allemaal kreten die je in de gemiddelde gesprekkencylus tegenkomt. Maar wat is het verschil, wat is belangrijk en wanneer zet je wat in?

Eigenlijk is de naam op zich niet zo belangrijk, als beide partijen maar weten waar het over gaat en wat het doel is van het gesprek. Als een leidinggevende een medewerker wil beoordelen maar een uitnodiging verstuurt voor een ontwikkelgesprek dan zijn de verwachtingen van het gesprek voor beide partijen heel anders. Daarbij voelt het heel anders of je een beoordelingsgesprek te voeren hebt of een ontwikkelgesprek. Hiermee kun je bij voorbaat al weerstand of angst creëren wat eigenlijk helemaal niet nodig is. Belangrijk is dát een gesprek wordt gevoerd, er verslaglegging wordt gedaan en er vervolgafspraken worden gemaakt.

Maar let wel op: mocht het onverhoopt helemaal mislopen met een medewerker dan is het noodzakelijk dat de benodigde verslaglegging van gesprekken op papier staat, ondertekend en wel én dat het gesprek wel het goede naampje heeft!